Gördülékenyen, mint a csapágy…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sokunknak ismerősen cseng egy régi név rövidítése, azaz az MGM, ami nem más volt, mint a Magyar Gördülőcsapágy Művek.

Csapágyakat gyártott, focicsapata volt, és komoly hazai és nemzetközi potenciállal rendelkezett. Sikertörténet volt, és ahogyan ma fogalmaznánk, egy igazi „STARTUP”.

A történet 1950-ben kezdődik, amikor is megalakult Diósdon a Csapágyjavító Nemzeti Vállalat, majd két évvel később, 1952-ben létrejött Debrecenben a Gördülőcsapágygyár. A diósdi gyár a kúpgörgős csapágyakra, míg a debreceni gyár a golyóscsapágyakra specializálódott. Ez igazi sikertörténet vette kezdetét, melynek során létrejött az egységes Magyar Gördülőcsapágy Művek, egy debreceni központtal.

1996-ban privatizálták, majd a 2007-ben bekövetkezett tulajdon átalakulás után létrejött az új, New MGM Zrt. Új irányok, új elkötelezettségek, de a csapágyak maradtak.

A New MGM Zrt., mint az URB csoport tagja, főként az autóiparban és a mezőgazdaságban használt csapágyalkatrészek gyártásával foglalkozik. Ennek kapcsán, és nagy örömömre, egy hölgy, nevezetten Ferenc Ildikó a beszélgető partnerem, mostani riportomnál.

Szerszámház Budaörs: Ez egy tipikusan férfias terület. Mi volt a motivációd, amikor a New MGM Zrt.-t választottad, mint munkahelyet?

Ferenc Ildikó: A Zrt. kifejezés hallatám mindenki egy nagyvállalatra gondol. Esetünkben nem egy multinacionális cégről van szó, a légkör sokkal barátibb, mindenki régóta ismer mindenkit. Édesanyám már közel 30 éve dolgozik itt, így én is nagyon sok embert ismertem már az idekerülésem előtt. A felsőfokú tanulmányaimhoz kapcsolódó gyakornoki időt is itt töltöttem, ugyan nem beszerzői pozícióban, hanem a markentig és értékesítés területén. Tanulmányaim befejeztével a cég mindkét pozícióba keresett munkatársat, és az akkori vezetőségnek köszönhetően kaptam időt arra, hogy a beszerzői vonalat is megismerjem, és eldöntsem, a későbbiekben melyik vonalat folytatom. Elsősorban azért döntöttem a beszerzői pozíció mellett, mert sokkal változatosabb, és folyamatosan újabb és újabb, eddig nem használt anyagokat kell beszerezni. Műszaki végzettséggel ugyan nem rendelkezem, de a jelen pozícióm betöltéséhez nem is szükségszerű. Természetesen egy minimális érzék nyílván kell hozzá, de sokkal többször fordul elő, hogy marketingesként kell dönteni egy termékről. Megnézni az ár-érték arányokat, és költséghatékonysági szempontok szerint meghozni a végső döntést.

Szerszámház Budaörs: A családi háttér, a szülők foglalkozása, sokban befolyásolja az életünk, foglalkozásunk alakulását. Nálad is meghatározó jelentőségű volt a szülők szakmai pályafutása?

Ferenc Ildikó: Természetesen. Ahogyan azt az előzőekben is említettem az Édesanyám már közel 30 éve dolgozik a cégnél. Műszaki rajzolóként kezdett dolgozni, és jelenleg minőségirányítási vezetőként erősíti a céget. A két foglalkozás teljesen eltérő, de számomra is fontos volt a hosszú távú, stabil munkakörnyezet.

Szerszámház Budaörs: Befolyásolta e bármikor is a pályádat, ezen a hagyományosan azért férfiak uralta területen, hogy nőként tevékenykedsz?

Ferenc Ildikó: Kimondottan hátrányt soha nem tapasztaltam, azonban sokszor előfordult, hogy egy adott szituációban azt éreztem, hogy „te honnan is tudhatnád...hisz nő vagy”.

Szerszámház Budaörs: Miben látod a sikeres női vezetők mindennapjait? Erős akarat, nagy teherbírás, vagy sok szerencsére van szükség?

Ferenc Ildikó: Mindenképpen erős akaratra és kitartásra van szükség az előrébb jutáshoz. Úgy gondolom, hogy még mindig nagyobb elvárást támasztanak egy női vezetővel szemben, többet kell bizonyítania, mint egy férfinak.
   
Szerszámház Budaörs: Tartsunk egy kis SWOT analízist.  Mik a területed erősségei, gyengeségei, lehetőségei, és veszélyei, amire kiemelten kell koncentráljál?

Ferenc Ildikó: Erősségnek és lehetőségnek számít mindenképp, hogy többféle munkafolyamatot ismerhetünk meg, Én személy szerint olyan segédanyagokat szerzek be, amivel a nyers alapanyagot dolgozzák fel, és olyat is, amit már a végső csomagolási fázisban használnak. Ebből kifolyólag nagyon változatos, nem rutinszerűek a napi feladatok. Mivel sokszor úgy kell megrendelnem termékeket, hogy azt nem vásároltunk korábban és csak nekünk gyártják le, nagy a tévedés lehetősége. Sajnos nem minden esetben van arra mód, hogy mintát kérjünk. Sokszor egy eltérő betű, egy szám, egy cikknévben, és máris egy másik terméket kapunk. Veszélynek számít, ha valaki nem előrelátó, nem tudja felmérni, hogy mikor kell időben leadni egy rendelést, és ebből kifolyólag egy részleg termelése megáll.

Szerszámház Budaörs: Nem kevés feladat hárul rád a cég mindennapjaiban. Miben kapcsolódsz ki, miben töltődsz fel a napi munka után?

Ferenc Ildikó: A szabadidőmet általában a párommal és a családdal töltöm, és igyekszem a barátaimra is időt szakítani, de erre inkább csak a hétvégéken kerül sor. Különösebb hobbim nincsen, viszont szeretek a szabadban lenni, kirándulni, otthon kertészkedni, melyek feltöltenek, és pihentetnek.

Szerszámház Budaörs: Ajánlanád e pályakezdő hölgyek részére a műszaki területet?

Ferenc Ildikó: Mindenképpen! Nem gondolom, hogy ezen a területen csak a férfiak teljesíthetnek jól. Sőt, sokszor azt tapaszolom, hogy egy nő sokkal jobban átlátja, és nem bonyolítja túl a dolgokat, egyszerre több mindenre tud koncentrálni. 

Szerszámház Budaörs: Kérlek, foglald össze, hogy miként látod terveid megvalósulását, a New MGM Zrt.-nél?

Ferenc Ildikó: Anno, amikor munkát kerestem fontos szempont volt, hogy ne monoton munkát kelljen végeznem. A cég profilja mindig is a végfelhasználók és a nagyobb külföldi kereskedelmi cégek kiszolgálása volt. Ennek kapcsán tartottam tőle, hogy napi rutin feladatok várnak majd rám, ezért inkább a beszerzői területet választottam. Úgy érzem az a legfontosabb, hogy az ember örömmel végezze a munkáját, a későbbiekben pedig az akaraterő és a kitartás viszi majd előrébb. Úgy érzem jól döntöttem, és így a munkámat a legnagyobb odaadással tudom végezni.

„Én az a fajta ember vagyok, aki szereti eldönteni, hogy mit vesz meg, szeretem, ha engem akarnak meggyőzni, és nem nekem kell másokat.”

Szerszámház Budaörs: Köszönöm a beszélgetést, és kívánok részedre hosszú, és sikeres pályafutást.

.
Powered by Joomla 1.7 Templates